Amsterdam: 13:41, Tokyo: 20:41

Himeji & Hiroshima

Vanmorgen ben ik vroeg uit bed gestapt om me rustig aan te kunnen kleden uit te checken en vervolgens de Shinkansen richting Hiroshima te pakken. Ik ben er halverwege de rit in Himeji nog uitgestapt omdat daar een van de mooiste kastelen van Japan ligt. Het kasteel zag er erg mooi uit en binnen was ook erg veel informatie te vinden wat ook nog eens leesbaar was voor niet Japanners dus dat was wel mooi meegenomen.

Eenmaal terug op het station aangekomen stond ik te wachten op mijn volgende Shinkansen ritje naar Hiroshima. Komt er even vrolijk een Nozomi (de snelste soort) met 300km p/h uur door het station geraast. Ik kan je een ding vertellen, dat is echt VRESELIJK snel! Ik zat daar echt zo van: wow o.0 .

Vervolgens heb ik dus de Shinkansen naar Hiroshima genomen. In de Shinkansen ben ik al snel in slaap gevallen want ik ben echt vreselijk vermoeid. Elke dag laat naar bed en dan vroeg weer wakker worden wilt niet echt helpen. Zeker niet als je ook nog de gehele dag actief bezig bent geweest. Ik werd net op tijd wakker dus dat was wel geluk hebben.

Toen ik buiten kwam had ik echt last van mijn nek omdat die airco echt constant staat te blazen... Ik was natuurlijk nog steeds vreselijk moe dus ik ben ergens op een sofa gaan zitten (lang leven Shinkansen wacht ruimtes) en heb daar nog 15 minuten een beetje liggen bij te komen.

Daarna was het zoeken naar het Tourist Information Center want ik moest natuurlijk nog een kamer hebben. Ik kon al metteen gaan inchecken bij een youth hostel met prive kamers dicht bij het Memorial park.

Na het inchecken ben ik richting het park gaan lopen. Op een gegeven moment zag ik wat gedichtjes op een informatiebord geschreven door overlevenden van de atoombom. Tevens stonden er wat tekeningen afgebeeld. Het was best indrukwekkend om dat zo te lezen.

Toen ik verder liep richting het park begon ik me ook wel echt te realiseren hoe vreemd het was om hier nu te lopen. Zo'n 60 jaar geleden lag hier in een keer alles plat. Ik vraag me ook echt af hoe het nu zit met de straling want volgensmij is men gewoon al snel begonnen met de wederopbouw van de stad en nu is er volgensmij ook totaal geen gevaar meer voor de volksgezondheid om hier te wonen.

Het begon al schemerachtig te worden toen ik bij het park aankwam. Het park is werkelijk prachtig. Het is heel groen zoals je dat van een park mag verwachten en de monumenten die er staan zijn erg mooi opgezet. Zo kijk van uit een plek door een poort tegen de ethernal flame met in de verte de koepel van de A-Bomb Dome. De dome is een vervallen gebouw met een ronde koepel welke bewaard is gebleven na al die tijd.

Vervolgens heb ik ook nog het momument voor de getroffen kinderen bezocht. Dit is de plek waar alle kinderen hun duizenden gevouwen kraanvogels naar toe brengen. Dit komt voort uit het Sadako Sasaki verhaal wat ik al ooit eerder geblogt heb.

Het blijft echt vreemd en indrukwekkend om hier rond te lopen. Het is voor mij best moeilijk om te bevatten dat er nu weer een complete levende stad is. Als je dit vergelijkt met Tsjernobyl waar je nog altijd maar maximaal 3 uur het gebied in mag in verband met de gevolgen van de ramp is het echt heel appart.

Het begon overigens nog lekker te regenen en het onweerde ook flink dus dat gaf ook wel extra sfeer aan deze toch wel bijzondere plek. Ik heb dus maar alvast een paraplu gekocht want morgen en zondag zal er waarschijnlijk ook alleen maar regen zijn... Morgen blijf ik nog in Hiroshima en tegen de middag wil ik naar Osaka vertrekken om daar een nacht te blijven en vervolgens zondagavond weer terug te gaan naar Tokyo via Kyoto.

8 Jun 2007 15:06 door Roy, 0 reactie(s)