Amsterdam: 14:41, Tokyo: 21:41

Kyoto (1)

Vrijdagavond ben ik direct na het werk met Mario naar Ikebukuro vertrokken. Vandaar uit ben ik alleen verder gegaan naar Tokyo station. Eenmaal aangekomen moest ik de bushalte vinden voor mijn nachtbus. Normaal gesproken is het vinden van een bushalte best makkelijk maar ze hadden er hier 3 en ik heb 2 keer fout gegokt... Omdat ik dus een hele tijd doelloos heb lopen zoeken had ik weinig tijd meer om iets degelijks te eten dus toen heb ik bij de conbini maar wat brood gekocht en wat te snacken voor in de bus.

Vervolgens heb ik dus de nachtbus genomen naar Kyoto die er overigens 8 uur over doet om daar te komen. In de bus heb ik geprobeerd te slapen maar het werkt toch niet zo geweldig zoals wel te verwachten was.

Om een uur of 6 in de morgen kwamen we aan op Kyoto station. Het tourisme centrum ging pas om 10 uur open dus ik moest me eerst nog eens zelf 4 uur zien te vermaken. Ik had niet eens een kamer of iets dergelijks gereserveerd dus het was toch wel belangrijk dat ik daar even heen moest.

Eerst heb ik wat doelloos rondgelopen om vervolgens een minuut of 45 in de starbucks te zitten. Ik had overigens een Matcha latte genomen. Groene thee met melk. Die Japanners maken echt alles met groene thee. Ijsjes, noodles, koekjes, etc. En het smaakt overigens echt verrassend goed.

Na de starbucks ben ik naar 2 tempels en 1 tuin geweest ten noorden van het station want die waren al vroeg open. Helaas waren de tempels allebei in restauratie en de tuin was ook niet zo bijzonder maar goed ik had mijn tijd gevuld dus dat was het belangrijkste.

Ik ben toen dus naar het Tourist Information Center (TIC) gegaan waar ik wat folders en wandel routes gekregen heb. Tevens heb ik een kamer geboekt in een ryokan voor 6 nachten. Toen ik mijn spullen bij de ryokan gedumpt heb ben ik een van de wandelroutes gaan volgen.

Deze route bracht me eerst naar de Ginkakuji tempel (ook wel zilveren tempel genoemt). De tempel zag er wel leuk uit maar ik kon nu niet echt zeggen dat ik het zo super vond. Het is echter een van de grotere touristische attracties dus die moest ik toch wel gezien hebben.

Ik heb daar overigens ook nog met een Japanse van over de 40 gepraat. Als ik het goed begrepen had kwam ze daar elke zaterdag om met gaijins (buitenlanders) te praten om zo haar Engels te verbeteren. Dat soort grapjes doen ze hier overigens wel vaker. Ik ben al vaker aangesproken of ik niet even Engels met iemand wou spreken. Als je ziet wat voor Engels ze hier leren is het opzich ook wel goed maar goed maar toch, het is een beetje vreemd.

Na de zilveren tempel ben ik naar de honen-in tempel gelopen. Deze tempel was eigenlijk ook niet zo super bijzonder op een kunst gallerij na waar ze echt prachtige draken beschilderingen hadden met goud en zilver etc. Het zag er echt cool uit.

Vervolgens heb ik een stuk afgelopen langs het een kanaaltje welke werkelijk prachtig moet zijn tijdens de kersenbloesems. Er staan echt alleen maar kersenbomen aan beide kanten van dit kanaaltje.

Daarna ben ik verder gelopen naar de Nyakuoji shrine welke het zelfde lot onderging als de voorgaande tempel. Niks speciaals dus. Daarnwa kwam ik bij de Eikando tempel, deze was werkelijk prachtig! Het is een gigantisch tempel complex met overal houtenpaadjes die overal tussen en rondom de verschillende gebouwen lagen. Deze waren overigens allemaal verhoogd. Op de open plekken had je dan vervolgens allerlei mooie (zen)tuinen.

Je kon nog wat rond lopen via normale paadjes door wat tuintjes en op het eind was een hoge stenen trap. Toen ik omhoog liep zag ik daar een meid met een roze yakuta en een zwarte parasol tegen de reling van een tempel gebouw aanstaan terwijl ze recht vooruit keek en van het uitzicht genoot. Dit hele plaatje was werkelijk prachtig om te zien, het zou zo uit een film kunnen komen.

Boven aangekomen heb ik ook nog van dit prachtige uitzicht over Kyoto genoten en toen die meid vroeg of ik een foto van haar wou maken met de achtergrond heb ik dat ook nog maar gedaan :p .

Daarna ben ik naar de nanzenji tempel gelopen maar deze heb ik een beetje afgeraffeld. Er was een mooi aquaduct maar voor de rest heb ik niet zo heel veel gezien. De reden hier van was dat ik naar de Heian shrine wilden gaan omdat die binnen een uur zou sluiten. Ik had deze al vanuit de bus gezien en die moest en zou ik vandaag nog zien ^_^ .

Eenmaal aangekomen was het echt vreselijk druk bij de shrine dus ik vroeg aan een Japanner of er een matsuri (festival) was. Nee, nee geen festival. Nou ok dus ik mooi in de rij gestaan tot uit eindelijk dus bleek dat ik eerst een kaartje moest kopen. Toen ik een kaartje wou kopen bleek het 3300 yen te kosten ipv de verwachte 600 yen.

Toen nog maar eens gevraagd wat er aan de hand was en nu bleek er een traditionele Japanse opera (noh) voorstelling te zijn. Na 5 minuten nagedacht te hebben of ik er heen zou gaan of niet heb ik toch maar een kaartje gekocht. Ik zou niks van het verhaal kunnen volgen maar goed.

Ondanks dat het al behoorlijk vol zat heb ik toch nog een plaats kunnen vinden recht voor het podium. Wel achteraan ergens maar goed. Na een minuut of 10 / 15 begon de show. Het eerste half uur was slaapverwekkend vooral omdat ik al moe was van de slechte nacht in de bus. Ik was echt bang dat ik in slaap ging vallen.

Daarna kwam er toch wat meer actie in het verhaal. In het eerste deel bewogen de personages zelfs amper. Er werden behoorlijk wat sierlijke bewegingen gemaakt met de Japanse waaiers wat er erg tof uit zag. Daarna was er nog iemand met een langeharige grijze pruik die je een beetje kunt vergelijken met die Chinese martial arts expert uit Kill Bill. Deze had meer als 45 minuten op het podium in een kubus gezeten. Dit was zo'n beetje het einde van optreden 1.

Daarna kwam een ander verhaal over een stel mannen die te veel sake op hadden dus dat was wel grappig om te zien hoe ze zich als dronken zatlappen gedraagde. Ik heb geen idee waar deel 3 over ging maar het bestond uit 2 rode en 1 witte leeuw. Dit optreden bevatte de meeste actie en zag er echt prachtig uit. De bewegingen, de zang, het stampen met de houten schoenen op de vloer etc. Echt geweldig om te zien.

De costuums die alle spelers aan hadden zagen er vreemd maar erg tof uit. De costuums waren behoorlijk breed maar ook plat waardoor je dus hele vreemde characters kreeg.

Ik heb echt enorm genoten van dit stukje traditie waar ik bij toeval tegen aan liep. Vooral als je je dan bedenkt dat je aan de andere kant van de wereld in een geweldig mooie vuur orange shrine zit te kijken naar zo'n unieke voorstelling. Een jaar geleden zou ik nooit gedacht hebben dat ik zoiets ooit mee zou maken. Leven in een totaal ander land is werkelijk zo'n unieke en mooie ervaring.

Na afloop heb ik de bus gepakt en ben ik naar mijn kamer gegaan waar ik gedoechet en vervolgens ben ik gaan slapen.

5 Jun 2007 13:25 door Roy, 1 reactie(s)

Door Vince op 5 Jun 2007 13:51
Hahaha 'gedoechet'!