Amsterdam: 09:44, Tokyo: 16:44

Shrine

Vanmorgen werdt ik wakker met de gedachte om de buurt hier een beetje te gaan verkennen en inkopen te gaan doen. Daar had ik natuurlijk weinig zin in dus om een uur of 12 heb ik me maar opgepakt en ben ik wat rond gaan wandelen. Al snel had ik een winkel gevonden maar die liet ik nog maar even links liggen. Ik heb nog een heel stuk verder door gelopen om een indruk te krijgen van de stad.

De stad is eigenlijk heel industrieel. Attans zo ziet het er uit. Veel vuil en smerigheid op de industriele manier. Je komt dus regelmatig verroeste en vervallen dingen tegen. Omdat de telefoon of electriciteits kabels boven gronds lopen wordt dat effect versterkt. Je kan het lelijk vinden maar ik vind het op een of andere manier ook wel een beetje aantrekkelijk.

Daarnaast zitten hier in de buurt veel wat meer traditionelere huisjes wat naar mijn mening erg leuk is. De tuinen en bomen hier zien er wel heel erg doods uit. Het gras is ook compleet bruin ipv groen zoals bij ons. Ik vermoed dat dit in de lente compleet op gaat bloeien zodat je echt een mooie sfeer krijgt zo tussen die huisjes en kleine straatjes.

Na een uur rond gelopen te hebben ben ik eerst de 100 yen winkel ingelopen om slippers, tandpasta en eetstokjes te halen. Daarna ben ik nog een supermarkt ingelopen om instant noodles, jam en waspoeder te kopen. Die laatste was overigens niet nodig geweest kwam ik later achter...

Vervolgens heb ik mijn boodschappen op mijn kamer gedumpt en ben ik in de andere richting gaan lopen. Na een hele tijdje lopen zag ik in de verte een mooie berg liggen die binnen loop afstand te bereiken was. Daarna heb ik nog een 20 minuten moeten lopen voordat ik er was.

Eenmaal dichtbij gekomen zag ik vanuit de verte al dat er een tempel (shrine) lag. Een van de dingen die ik in Japan wou doen is deze shrines bezoeken omdat ze zo veel uitstralen. Vaak zijn ze al honderde jaren oud. Ik heb van enkele gelezen dat ze uit het jaar 700 stammen dus dat geeft toch weer iets extra's. Deze tempels zijn compleet gemaakt uit hout wat het helemaal speciaal maakt.

Eenmaal dichtbij gekomen zag ik hoe mooi zo'n tempel is. Bij de ingang stond een bord met wat informatie wat ik niet kon lezen natuurlijk. Links was een ruimte met beeldjes en er stonden wat offers gemaakt door mensen in de form van eten en voorwerpen. Vervolgens kon je rechts een heel klein soort grotje in waar volgensmij boeda beeldjes stonden. Aan al deze beeldjes waren papiertjes gehangen met kaji tekens. Ik vermoed dat het een soort wensen zijn of iets in die richting.

Vervolgens ben ik de berg gaan beklimmen en boven aangekomen stonden er nog enkele stenen met ingegraveerde tekens en enkele paaltjes. Tevens stond er nog een kleiner tempeltje. Omdat de zon al onder aan het gaan was heb ik als een gek rond lopen rennen daar met mijn camera om overal foto's van te maken.

Toen ik boven alles wel gezien had voor vandaag wou ik onder nog een paar foto's maken van de grote tempel. Op de weg naar onder heb ik nog een paar foto's gemaakt van de prachtige helling die achter deze shrine ligt.

Eenmaal onder aangekomen heb ik een trapje genomen naar boven. Ik ging er in eerste instantie van uit dat het alleen een soort van balkon was voor het uitzicht maar daar bleek niks van waar te zijn. Boven vond je een werkelijk prachtige verzameling van Japanse teksten die op hout geschreven waren. Het gehele dak werd er van binnen mee gevuld. Daarnaast was er nog een kant waar nog een offer gedeelte was ingericht.

Dit gedeelte zag er ook prachtig uit. Links en rechts hingen een hele hoop slingers met origami kraanvogels en in het midden een paar doeken en nog wat andere objecten. Het zag er werkelijk prachtig uit.

Links stond een tafeltje met origami papier en uitleg hoe je zelf zo'n vogel kon vouwen. Aangezien ik dit vroeger vaker gedaan heb was dit natuurlijk compleet geen probleem voor mij. Toen ik halverwege was kwam er een man naar boven die even snel een gebed opzegde en daarna weer vertrok.

Nadat deze man vertrokken was kwam ik er achter ik de kraanvogel altijd anders gevouwen had als deze die hier stonden. Toen ik het voorbeeld wat beter aan het bestuderen was kwamen er een man en een vouw naar boven. Volgensmij waren ze ook touristen in dit gebied maar dat weet ik niet zeker.

Ze gingen voor het offer gedeelte staan en werpte een munt naar binnen, vervolgens brachten ze de handen bij elkaar zoals bij de boeda en maria beeldjes en met gesloten ogen en het hoofdje naar onder werd er even snel stil gestaan. Vervolgens gingen beiden ook een kraanvogel vouwen.

Eerst schreven ze iets op het vel papier waarvan ik dacht dat het ook een soort wens zou zijn. Omdat ik nog steeds aan het stoeien was holpen ze mij een beetje, in het Japans natuurlijk. Toen ik aangaf dat ik geen Japans sprak legde de man het mij in gebrekkig Engels uit.

Tevens vroeg hij of ik mijn naam en adres opgeschreven had op het vel papier. Ik antwoorden nee want ik had natuurlijk geen idee wat exact de bedoeling was. Tevens legde de man uit dat het vouwen van een kraanvogel voor hoop staat. Nadat hij dit vertelde wist ik ook direct waar dit symbool voor hoop vandaan komt. hier staat een mooi artikel over het aangrijpende verhaal van een meisje genaamt Sadako Sasaki.

Na het vouwen van de kraanvogel heb ik zelf ook nog een offer gebracht door ook een muntje naar binnen te werpen en even stil te staan. Vervolgens ben ik naar onder gegaan en heb ik de man en vrouw nog bedankt.

Na nog een paar foto's gemaakt te hebben van de buitenkant van de shrine ben ik terug gelopen door de dormitory. Op de terugweg was ik erg geëmotioneerd door de prachtige tempel en de mystiek die er achter verscholen zit. Ik ben echt zo blij dat ik in dit prachtige land terecht gekomen ben. Het opent echt je ogen.

De mensen zijn hier zo anders als bij ons. Ze hebben zo veel respect en vetrouwen in elkaar en dat is gewoon uniek. In Nederland moet je altijd op je spullen letten en zorgen dat je niks waardevols buiten laat staan want het is zo gejat. Hier kun je je tas verliezen en drie uur later terug komen en dan staat deze nog steeds.

Trouwens nog een leuk ding. Bij ons op het werk hebben ze een hele rare wc, hoewel je ze in Japan vaker ziet. Het ziet er uit als een wc zoals bij ons maar dan bevat deze allemaal extra features. Het zitvlak is verwarmd en als je er op gaat zitten gaat er een klein ventilatortje blazen volgensmij. Tevens is er een knop om een vuchtverfrisser te activen. En dan heb je nog het toppunt. Je kunt een straal water inschakelen die je poepert schoon maakt. Het is zelfs mogelijk om 5 verschillende sterktes van deze straal in te stellen. Echt compleet gestoord maar er bestaan ook nog wc's met nog meer functies. Meer over Japanse wc's vind je hier.

Zo dat was het weer voor vandaag. Ik ben er over aan het denken om morgen weer terug te gaan naar de shrine want er waren volgens mij nog wel wat meer dingen om te zien daar in de buurt. En ik moet meer eten gaan kopen want ik heb weer honger en zo super veel eten heb ik nu ook weer niet meer.

ps. Foto's komen er binnen een aantal minuten op te staan hoop ik.

3 Feb 2007 14:15 door Roy, 2 reactie(s)

Door Vince op 4 Feb 2007 01:06
Gaaf allemaal, ook dat het jou zo aanspreekt. Ik ben blij dat je ergens terecht bent gekomen waar je het naar je zin hebt. Dat van die Japanse WC's wist ik, maar ik wist niet dat dat er zo vaak voor kwam. Had ik je geen DVD's van de PU uitgeleend toen ze in Japan waren? Daar komt dat ook in voor, hehe. Ik ga nu effe de pics bekijken, später! (oh, en fix mijn pass plz ;x)
Door Sander (Belgie) op 3 Feb 2007 19:28
Je eerste kennis making met het oude gedeelte. Wel cool ! Hopelijk kom je nog meer van zo een dingen tegen, want die zijn altijd wel intressant. Het ga je goed Roy ! Je eerste week is al voorbij, snel zeker ?